BeMC 2017 – preview

Opnieuw een sterk deelnemersveld voor de BeMC 2017

Morgen om 11u start in het centrum van La Roche-en-Ardenne de zesde editie van de Belgian Mountainbike Challenge (BeMC). Met bijna 600 deelnemers – uit maar liefst 21 verschillende landen – is en blijft de BeMC het grootste meerdaagse mountainbike evenement in de Benelux.

Ook op het vlak van kwaliteit van het deelnemersveld, blijft de wedstrijd groeien. Met de winnaar van 2016, Tiago Ferreira, staat voor het eerst een regerend wereldkampioen aan de start. In het bezit zijn van de regenboogtrui betekent evenwel niet dat hij de overwinning zomaar in de schoot zal geworpen krijgen. Ex-winnaar Sören Nissen zint zeker op wraak nadat hij in 2016 zijn kansen door ziekte en materiaalpech niet goed heeft kunnen verdedigen, maar ook toppers als voormalig wereldkampioen veldrijden Mathieu Van der Poel, Nederlands kampioen XCO Hans Becking, Belgisch kampioen XCM Frans Claes en heel veel anderen zijn gebrand op een goede prestatie in wat kan omschreven worden als “the hardest mountainbike tour in the Benelux”.

Bij de dames is uittredend winnaar Sally Bigham jammer genoeg om gezondheidsredenen afwezig, maar de runners-up van 2016 Jovana Crnogorac en Stefanie Dohrn staan ongetwijfeld klaar om de blauwe Stages Cycling leiderstrui aan te trekken. Ook de volledige top 3 van de Roc d’Ardenne 2017, met op kop de Oostenrijkse winnares van de Alpentour 2016 Kristina Kollmann, is aanwezig en ongetwijfeld van plan mee te spelen. Meervoudig Belgisch kampioene XCM Alice Pirard en haar Nederlandse evenknie Hielke Elferink zullen proberen de eer van de lage landen hoog te houden.

In de BeMC Open belooft het eveneens een spannende strijd te worden. De winnaars van vorig jaar, Bart Van Hecke (Master 1), Arne Daelmans (Master 2) en Cedric Himpe (FUN) staan alle drie opnieuw aan de start. Maar ze krijgen zeker en vast af te rekenen met sterke concurrentie van mannen als Michiel Van Aelbroeck, Kris Henderieckx, de Duitser Lars Lindemann en de Deen Jens Gorm Hansen.

Bij de vrouwen belooft het een open strijd te worden zonder uitgesproken favorieten. Afwachten dus wie zondag met een prachtige Lauf vork naar huis gaat.

Stage 1

De eerste rit is dit jaar niet langer de kortste. Om 11u stipt wordt in het centrum van La Roche het startsein gegeven voor een etappe van ongeveer 87km met 2.400 hoogtemeters. De eerste kilometers mag er meteen stevig geklommen worden met stukken op asfalt boven de 10% richting Parc à Gibier. Eens voorbij de top van de Col d’Haussiere gaat het hoofdzakelijk bergaf tot in Maboge, waar met de renners, met fameuze muur van Maboge, opnieuw zeer steile stukken voor de wielen krijgen geschoven.

Na de eerste bevoorrading in Buisson, wordt het parcours iets makkelijker met vanaf Journal een tiental kilometer brede, licht hellende wegen waarop de wind in de open vlaktes rond Tenneville een belangrijke rol kan spelen.

Tussen bevoorrading twee en drie, beide in Wyompont, moet een lus bijna volledig in de bossen afgelegd worden alvorens terug te keren richting Buisson waar bevoorrading vier wacht. De laatste 40 kilometer zijn een afwisseling tussen brede, snelle paden en enkele zeer steile beklimmingen. De laatste beklimming richting Borzée zal ongetwijfeld voor velen nog stevig op de tanden bijten zijn.

De aankomst van de eerste renners wordt verwacht tussen 14u45 en 15u.

Meer info over de rit kan u terugvinden op http://www.bemc.be/rit-1/

De start van de eerste etappe wordt vrijdag 12 mei vanaf 10u55 live uitgezonden via Facebook. (www.facebook.com/bemc.be) De verdere evolutie van de wedstrijd kan u volgen via live-tracking op http://www.bemc.be/bemc-live/.

De samenvatting van de eerste etappe wordt vrijdag rond 20u online verwacht.

About The Author

bemc