BeMC Marathon – verslag

De eerste editie van de BeMC Marathon is er meteen eentje om lang te onthouden. Daar waar het maandagavond tijdens de inschrijvingen nog baden in de zon was, brak dinsdag op een half uurtje voor de start de hel los boven Bertrix. Een hevig onweer, gepaard met stevige windstoten en stortbuien teisterde de omgeving waardoor besloten werd de start met een kwartier te verlaten. Het parcours was ondertussen herschapen tot een echte modderpoel.

Om 10u15 gingen dan toch 288 dapperen van start, waarvan dik 120 voor de langste afstand van bijna 100 km. Al van in de start werd het duidelijk wie vandaag zou gaan meespelen voor de overwinning. Maarten Wynants, naast professioneel wegwielrenner ook een meer dan verdienstelijke mountainbiker opende al op de korte startklim de debatten met in zijn spoor twee voormalige Belgisch kampioenen XCM, Sébastien Carabin en Joris Massaer. Aan de eerste bevoorrading in Bellevaux waren het deze drie renners die samen op kop reden. Onderweg naar Mortehan moest Joris Massaer door technische problemen de rol lossen. De remblokken van zijn voorrem waren volledig weggesleten. Maarten Wynants kwam als eerste door aan de post, kort gevolgd door Sébastien Carabin. Massaer volgde op ongeveer één minuut.

Tussen bevoorrading 2 en 3 volgend een lastig en ruw stuk. Carabin plaatste hier een stevige versnelling en kwam na 50 km als eerste voorbij. Massaer was op en over Wynants gegaan en volgde op een tweede plaats op dik drie minuten van de leider. Aan de derde post moest Massaer echter noodgedwongen stoppen om zijn remblokken te vervangen waardoor Wynants even verder terug kon aansluiten. De twee passeerden samen aan de splitsing tussen de 100 en de 80 km maar moesten wel al 9 minuten prijs geven op Carabin die solo naar de overwinning aan het stormen was. Bij de laatste post op een dikke 15 km van het einde was het verschil al opgelopen tot meer dan 10 minuten op Massaer. Wynants had onderweg moeten afhaken met een lekke band en zou enorm veel tijd verliezen om uiteindelijk op een 17e plaats op bijna drie kwartier van de winnaar te eindigen.

De regen en de modder scheen Sebastien Carabin niet te deren en na iets meer dan 4u reed hij als eerste het Centre Sportif Communal Bertrigeois binnen. Massaer was tweede en Jef Smisman derde. Bij de dames won Senna Feron voor Dominique Perret en Anika Marzina. Zij waren tevens de enige drie dames die op de langste afstand de finish wisten te bereiken!

Op de korste afstand van 50 km waren het Bart Hofmans en Hanne Geudens, de vriendin van Joris Massaer die aan het langste eind trokken. De 80 km werd gewonnen door Pieter Flamend en Sabine Bombaert.

Maar gelet op de weersomstandigheden mogen we gerust stellen dat elk van de 257 finishers zich winnaar mag noemen!

Op basis van de commentaren aan de aankomst denken we te mogen concluderen dat de eerste editie van de BeMC Marathon geslaagd was. Enkel het weer mag volgend jaar iets beter worden!

De volledige uitslag is terug te vinden op http://www.chronorace.be/Classements/ListeRapports.aspx?eventId=1189821905114453

De best of van Sportograf op https://www.sportograf.com/nl/shop/event/4311-BeMC-Marathon-2017

De aftermovie op https://vimeo.com/229773190

About The Author

bemc