BeMC 2020 – Climbing Challenge

Zoals iedereen weet, verplichtte de COVID-19 pandemie ons enkele maanden geleden om de Belgian Mountainbike Challenge (BeMC) 2020 uit te stellen naar volgend jaar.

 

Ondertussen hebben we echter niet stil gezeten en speciaal voor iedereen die de BeMC gemist heeft, de BeMC 2020 – Climbing Challenge in het leven geroepen. De BeMC start dit jaar dan wel een dikke 2 maanden later dan voorzien, maar in plaats van in groep 4 dagen af te zien, kan iedereen nu individueel gedurende 40 dagen naar La Roche-en-Ardenne, sinds het begin de gaststad van de BeMC, komen om virtueel te strijden tegen de tegenstand (en tegen zichzelf).

 

Dankzij deze challenge kunnen we alsnog, zij het eerder symbolisch, een winnaar van de BeMC 2020 aanduiden.

 

Hoe werkt het?

 

De BeMC 2020 – Climbing Challenge is een tijdrit die iedereen individueel en wanneer het hem of haar best uitkomt kan rijden. De challenge loopt 40 dagen, van 15 juli tot 27 augustus.

 

Om opgenomen te worden in het klassement, moet je je op voorhand aanmelden via deze link: https://my.raceresult.com/152050/registration en bij voorkeur beschikken over een Strava-account en lid worden van de Adventurefreak Strava Club Deelname aan de BeMC 2020 – Climbing Challenge is volledig gratis!

 

Nadat je ingeschreven bent, ontvang je een bevestigingsmail met gegevens over het parcours. Eens je de BeMC 2020 – Climbing Challenge gereden hebt, kan je via de link uit je bevestigingsmail, je gereden tijd ingeven.

 

We rekenen erop dat iedereen het spel eerlijk speelt, maar om alle discussies te vermijden vragen we iedereen die in aanmerking wil komen voor prijzen, om ofwel een gpx-file van de rit up te loaden ofwel een voor iedereen toegankelijke link naar Strava of Garmin Connect te delen.

 

De voorlopige tussenstand is permanent te raadplegen zodat iedereen steeds weet wat de te kloppen tijd is.

 

Hoe ziet het parcours eruit?

 

Het parcours bestaat uit een lus van 29,5 km en zo’n 950 hm met start en aankomst in La Roche-en-Ardenne, op slechte enkele honderden meters verwijderd van Hotel Floreal.

 

De focus ligt op klimmen. De challenge bestaat uit een aaneenschakeling van vijf van de lastigste beklimmingen uit de BeMC en uiteraard moet ook het boegbeeld van de BeMC, de Muur van Borzée bedwongen worden.

 

We hebben er bewust voor gekozen om geen echt technische passages op te nemen. Enerzijds omdat we op die manier een rit konden maken die uitsluitend bestaat uit paden die vrij toegankelijk zijn en waarvoor dus geen speciale toelating vereist is. Anderzijds was het ook onmogelijk om verschillende technische stukken op te nemen zonder wegen te kruisen terwijl we dit om veiligheidsredenen willen vermijden. De rit kruist slechts één, zeer rustige openbare weg. Meer dan 85% van het parcours is onverhard!

 

Het parcours is niet bepijld, maar iedereen krijgt een gedetailleerde gps-file.

 

Wie kan deelnemen?

 

De BeMC 2020 – Climbing Challenge is toegankelijk voor iedereen en deelname is gratis. Om in aanmerking te komen voor het klassement, moet je je vooraf inschrijven en de BeMC 2020 –  Climbing Challenge rijden tussen 7 juli en 15 augustus 2020.

 

Wat zijn de regels?

 

Om te beginnen willen we benadrukken dat de BeMC 2020 – Climbing Challenge GEEN echte wedstrijd is en plaats vindt op publiek toegankelijke en niet afgesloten wegen. Het verkeersreglement is dus te allen tijde van toepassing en de organisatie kan op geen enkele manier aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schade. Hou ook te allen tijde rekening met andere weggebruikers, inzonderheid wandelaars.

 

We hebben er bij het uittekenen van het parcours echter voor gezorgd dat er geen drukke wegen moeten gekruist worden en op de gps-file staan de punten waar je een verharde openbare weg tegenkomt duidelijk aangegeven. Het is echter de verantwoordelijkheid van iedere deelnemer om zelf de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen tijden het rijden van het parcours, zeker bij het opdraaien van verharde openbare wegen.

 

De BeMC 2020 – Climbing Challenge is een tijdrit, dus rij zo veel mogelijk alleen. Natuurlijk kan je perfect met een aantal vrienden naar La Roche trekken om de challenge te rijden, maar hou het fair en respecteer de nodige social distancing.

 

Ook de stad La Roche-en-Ardenne, en inzonderheid de lokale horeca, heeft te lijden gehad onder de COVID-19 crisis en het uitstellen van de BeMC 2020. Geef hen daarom een klein duwtje in de rug en ga na je rit iets eten of drinken. Dit is uiteraard geen verplichting, maar gewoon een warme vraag om solidariteit met de getroffen horeca uitbaters.

 

Hoeveel keer mag ik meedoen aan de challenge?

 

Het aantal keren dat u deelneemt aan de BeMC 2020 – Climbing Challenge hangt volledig van uzelf af. Weet wel dat enkel uw snelste tijd in rekening wordt gebracht. U kan via de link die u ontvangt bij uw inschrijving, een eerder ingegeven tijd eenvoudigweg aanpassen waarna uw vorige tijd verdwijnt uit de ranking.

 

Wat valt er te winnen?

 

Finishers tombola

 

Niet enkel het rijden van een snelle tijd kan je een mooie prijs opleveren, maar, net zoals tijdens de BeMC, iedere finisher kans om te winnen

 

Elke week loten we uit alle deelnemers, die hun rit geregistreerd hebben en lid zijn van de Adventurefreak Strava Club willekeurig, twee winnaar uit die een mooie prijs ontvangen.

 

BeMC 2020 – Climbing Challenge

 

De BeMC 2020 – Climbing Challenge bestaat uit de volgende categorieën:

 

  • BeMC Men*
  • BeMC Women*

 

De snelste deelnemers mogen zich de winnaar van de BeMC 2020 – Climbing Challenge noemen en krijgen bovendien een gratis ticket voor de BeMC 2021 om hun titel te verdedigen.

 

De snelste deelnemer uit elke subcategorie ontvangt een officiële G-SKIN leiderstrui

 

* Er wordt ook een apart klassement gemaakt op van de volgende categorieën: Elite Men, Elite Women, Open Men <35, Open Men > 35, Open Men >45, Open Women < 45, Open Women > 45.

 

eBeMC

 

De BeMC 2020 – Climbing Challenge is ook toegankelijk voor e-bikes met trapondersteuning tot maximum 25 km/u en bestaat uit de volgende categorieën:

 

  • eBeMC Men
  • eBeMC Women

 

De snelste deelnemers ontvangen een officiële G-SKIN leiderstrui en krijgen bovendien een gratis ticket voor de goednieuwe eBeMC in 2021 om zijn titel te verdedigen.

 

Good luck and happy trails!

 

About The Author

bemc